Söta bubblor med zibibbo

Zibibbo är möjligen inte en av de mer kända druvsorterna som att vintipset inte är ett av de vanliga, mest förekommande. Det är synd att vinet precis som tillfället för ett sött vin får allt mindre uppmärksamhet. Prova gärna att servera en söt dryck med en dito söt dessert, det är verkligen toppen. Och går inte hela flaskan ”åt” kan man alltid prova en kombination som till grönmögelost (Stilton).

Muscatdruvan är förmodligen världens mest kända druvfamilj för vinframställning. I gruppen är Muscat d ’alexandrie en av de äldsta familjemedlemmarna och den odlas över hela världen. Som ofta händer får druvsorter lokala namn och just zibibbo heter sorten på den lilla ön utanför Siciliens västkust, Pantelleria. Veckans vintips har sitt ursprung i Australien och det visar att det finns ett stort intresse för specifika särdrag.

Brown Brothers Zibibbo (90423), Australien, 69 kr
Söt, lätt/medelfyllig. Smak av söta päron och en därtill balanserande fräschör. Kul vin att servera till desserter som päron med chokladsås, till fruktsallader och ris a la malta med moderat citrussmak. Eller varför inte passionsfruktglass!

Vinet var inte med när journalisterna provade alla bubblande viner tidigare under hösten, vilket är synd av många anledningar. Dels för att det är tillgängligt i flera butiker, det är ett trevligt vin och att det passar bra till julbordets söta desserter.

Skön helg och God Jul!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *