Januarivin med tanke på att släcka bränder

Bränder rasar i Australien, flera härjar okontrollerat. I skrivande stund finns inga rapporter om att vingårdar drabbats men brandrök kan utgöra en betydande risk för det kommande vinets smak.

Att luftburna ”dofter” kan påverka vinsmak har forskare och vinmakare kunnat påvisa under senare år. I Australien är den välkända myntatonen i framförallt röda viner kopplad till vingårdens närhet till eukalyptusträd. Man tror att aromatiska komponenter lagras i druvans skal och då röda framställs med maceration, man lakar ur druvans mörka, röda färg genom att låta skal ligga med musten under flera dagar, är det logiskt att luftburen ”smak” förs vidare till vinet.

Som tur är räknar de flesta australiensiska vindistrikten med ytterligare en månad fram till skörd varför druvorna fortfarande är mycket små, de är således inte som mest sårbara och känsliga idag. Det skulle ju även teoretiskt kunna börja regna rejält och därmed tvätta vingårdarna rena från brandrökens partiklar vilket de eldhärjade områdena skulle välkomna som en skänk från ovan.

Veckans vintips är med åtanke Australien och med anledning av att januari är en ”sparsmakad” månad för många. Det kan gälla allt från ekonomi till att göra en nystart, av något slag. Äta nyttigt?

Min egen devis är ”mindre är bättre” varför pris som enskilt beting inte spelar så stor roll då mindre mängd eller volym men dyrare inköp lär hamna på ungefär samma nivå som om billigt och mycket. Jaja, vi har alla våra vägar att förklara egna beteenden och som tur är kommer snart februari och då är januari-dilemmat snart glömt för detta år.

Hidden Rock Chardonnay Colombard Verdelho 2010 (12197), Dominic Wines, Australien, 56 kr
Torr, lätt/medelfyllig. Lätt aromatisk, smak av gråpäron och en aning av äpple. Trevlig längd för enkelt vin. Vardagsvin. Busenkel husvinstyp och försitt  pris-helt okej.
Passar till: nudelsoppa med asiatisk krydda, vegetariska rätter, sallad, citruskryddad kyckling.

Peter Lehmann The Barossa Cabernet Sauvignon 2008 (16477), Peter Lehmann, Australien, 124 kr
Medelfyllig.Mörk frukt, plommon och moreller, inslag av mogna vinbär, fat, viol och örter. Bra eftersmak. Bättre vin. Hög svansföring och läcker kropp (i betydelse helhet, som balans och struktur). Vin när som bäst.
Passar till: Stekt timjankryddad kyckling, korvgryta med rotsaker.

Noble One Botrytis Semillon 2006 (95043), De Bortoli, Australien, 199 kr för 375 ml
Sött vitt vin, medelfyllig. Smakar av exotisk frukt som aprikoser, persikor och fikon. det är tydligt rostat med inslag av mineral och örter. Söt och balanserad med nyavärlden-vinsmak-generositet. Lär charma de flesta. Obs: lägg märke till årgång, vin med ålder!
Passar till: Äppelyoghurt­tartlette med lime & basilika, chokladpannacotta, crème brûlée. Ost.

Trevlig helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *