Mat och vin som värmer

Laga soppa till helgen. Det finns få rätter som värmer lika mycket som en rykande het soppa. Spontant kan jag tänka mig fransk löksoppa. Eller varför inte en ångande saffrans-fisksoppa med tomat, fänkål och rotsaker som dom som vill kan få mer ”matig” med en förstärkning av pastaskruvar.

Få rätter har som alla möjliga varianter av soppa en lika öppen och inbjudande stil till vin. Vinerna kan vara vita, röda eller rosé och det är i princip bara de klassiska sommarvarianterna som Gazpacho och Crème Ninon, grön ärtpurésoppa, som är för vita, alt rosévin, allena.

Värt att tänka på när man väljer vin till soppa är att de kraftfulla, mest fatlagrade och tanninrika (=kärv, tannin ger i sin tydligaste form en torr förnimmelse i munnen) vinerna som alla de viner vilka har en mogen smak, gamla viner, inte gör sig som bäst i kombination till soppa.

Välj vin som har frukt och spänst, friskhet, kärnighet eller fräschör som sin främsta egenskap. Och många val i den stil-genren hittar man faktiskt bland vin som finns i låg till moderat prisklass.

Fredagsvin, till soppa:
Vita
Jules Muller Gewurztraminer Réserve 2009 (6702), Alsace Frankrike, 99 kr (finns även i liten butelj)
Passar, för sin lättsamma blommiga och kryddiga smak, perfekt till soppor och alla rätter från det Asiatiska köket

Röda
Mezzacorona Lagrein 2011 (22951) Mezzacorona, Trentino Italien, 67 kr
Lätt/medelfyllig smak av röda bär, lätt kärsvstram röd kärnighet, smak av örter, lakrits och en avslutande puff vanilj. Skönt, publikt vin.
Passar till: Lätta rätter av kött eller ost, Quiche Lorraine och många grönsaksrätter. Prova också till fisksoppa.

Rive Barbera 2009 (6285), Araldica Vini Piemontesi, Barbera d’Asti Italien, 199 kr för 2 L box.
Medelfyllig, mörk fruktsmak av plommon och kärniga körsbär, inslag av örter och mandel.
Passar till: Mustig köttgryta, rika bönrätter, eller varför inte en smakrik löksoppa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *