Friskt vitt med naturlig mersmak

Druvan sauvignon blanc ger friska viner, för det mesta vill säga. Givet att man inte fatlagrar, att vinmakare och vingårschefen gör sitt jobb rätt, att man inte blandar musten med andra druvsorter eller om vinet har hög ålder. Då kan faktiskt sauvignon blanc smaka något helt annat än friskt fruktigt av vinbär, fläder, krusbär, kiwi och citrus vilket är dess naturliga status.

vinuppställning Springfield Estate WinesTill själva aromprofilen hör ovanstående beskrivning och inte oväntat är den tydliga frukten förknippat med ungdom.Vinerna dricks oftast som ”färska”, de är läskande i sin friskhet. Motsatsen, ju äldre ett vin är desto mer mogen och slutligen mer framträdande blir en torkad fruktsmak. Det spelar ingen roll om vinet är vitt eller rött, förloppet är detsamma men de beskrivande orden skiljer sig åt.

Av jordmånen kommer inslag som kan vara örter, mineral, mynta, gräs, jord, sten med flera. Fatlagring ger smak av – av fat! som yttrar sig som rostat kaffe om faten är franska till mer av vanilj om ekfaten har amerikanskt ursprung.

När man gör vinet, kallas vinifiering, sker alla moment i framställningsprocessen utifrån hur vinmakaren vill ha sitt vin. Varje delmoment kan ges olika lång tid, vissa förlopp tillåts andra inte. Exempelvis är malolaktisk jäsning något man vill, eller inte. Detta kan vinmakaren styra och därför tillåta eller blockera. Man kan känna smak av smör, som en rondör eller lätt fetma i vissa vitviner och då kan man förmoda att några av vinets bakterier fått göra om äppelsyra till mjölksyra varvid vinet blir mjukare och rundare. Mallo till lactic. Denna jäsning eller process är inte densamma som alkoholjäsningen.

Veckans vita vin nedan har gjort malolaktisk jäsning. Det är lite udda då vinets ursprung är i heta region Robertson, Sydafrika. Uppenbarligen sköter vinfolket på plats om sin vingård på rätt sätt varför druvorna behåller sin syra trots det heta klimatet. Det är bra för det ger vinet en mersmak när mallon tillåts. Lägg till att när detta vinet gjort klar alkoholjäsningen har det fått ligga kvar på en del av grumset, kallas lees på engelska, och det ger än mer smak. Slutligen, jästen som använts är naturlig och det är inte heller något som är självklart idag.

Jeanette Bruwer_Springfield EstateJeanette Bruwer sköter tillsammans med sin bror Abrie Bruwer familjeegendomen Springfield Estate Wines. De brinner för vad de gör och Jeanette Bruwer är den av syskonen som åker världen runt för att berätta om vinerna. Brorsan är vinmakaren.

Så, även ett vitt vin som är friskt som synden, kan om det görs på omsorgsfullt sätt smaka så mycket mer än vad man skulle kunna tro. Prova

Life from Stone Sauvignon Blanc 2012 (95336), Springfield Estate, Robertson, Sydafrika, 129 kr
Passar till: Grillad röding med sparris, örtiga friskt syrliga rätter som sallader, till räkor med citrusmarinad, getost.
Omdöme: Skön, stor smak med matvänlig rondör.
Betyg: 4

Vill du läsa mer om denna producent och deras viner hittar du det på min sida, Vinbanken. Artikeln är från i måndags, nästan som direkt från pressen – fast nu tangentbordet.
Den vilda jakten på jästen med Jeanette Bruwer

Mer spänning. Prova veckans vin i jämförelse mot förra veckans. båda är bra men representerar två olika prisklasser. det är mycket spännande att se vad denna prisskillnad gör samtidigt, det finns tillfällen när det ena eller andra av vinerna passar bra.Tänk på vinglasen när du provar. bort går skåplukt och dåligt rengjorda glas. Formen på ett bra glas för dessa viner är inte för stort, gärna lite smalare och mindre. Glastillverkaren Riedel, från Österrike, har som en extremist tillverkat glas för snart sagt varje vintyp.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *