Fredag med cider, lakrits, kummin och rätt glas

Idag är en stor dag för Andreas Sundgren, VD på Brännland Iscider. Som en av tre är företaget nominerade till titeln årets förnyare av restaurangernas helhetsleverantör Menigo.

Nyskaparstipendiet tilldelas den person som under det gångna året, på ett exceptionellt nyskapande vis, stuckit ut ur mängden och höjt standarden på de råvaror vi använder idag.

Andreas Sundgren som jobbar i cideriet idag säger,
– Vi är förstås ganska spända på att se hur det går!

Kummin
Senare läser jag i morgontidningen att Finland är en av världens största exportörer av kummin. Det är den långa ljusa växtsäsongen som ger de gynnsamma förutsättningarna för kryddodling och de eteriska oljornas andel är således högre vilket ger bättre smak jämfört med kummin från andra länder. Främsta importörer är USA, Indien och andra europeiska länder.

Kumminblommor som torkats används som krydda till exempelvis bröd, ost och soppor. De används också för smaksättning av kryddat brännvin, akvavit. I Finland är akvavit inte så populärt som i Sverige. Våra nordiska grannar Norge och Danmark är lika förtjusta som svenskar i akvavit men varför finländarna inte anammat samma tyckeoch smak för det kryddade brännvinet är för mig en gåta. Kan det bero på starkare smak-koppling till det ryska köket?

Glas
Brödkryddorna kummin, fänkål och anis är omåttligt populära i några av de svenska kryddade brännvinen. OP Andersson, Skåne och Gammal  Norrlands Akvavit för att nämna tre mycket kända sorter.

 Vilket glas som passar till kryddat respektive okryddat brännvin kan tyckas vara en helt befängd fråga men ställd till personen med de högsta av krav på upplevelse i doft och smak är den berättigad. Glasets form och utseende, tjocklek inte minst, inverkar på smakupplevelse, det vet den som dricker dryck av något slag och glastillverkare.

De österrikiska glastillverkarna Riedel och Zalto har arbetat mycket med form och funktion. Uti minsta detalj har framförallt Riedel nagelfarit olika dryckers personliga särdrag och forskat om hur den bästa formen för en given dryck borde vara även för många av världens mest kända destillat.

Det finns således ett glas för kryddat brännvin och det heter kort och gott, Riedel akvavit. När jag frågar om vilken typ av glas som rekommenderas till en söt äppeldryck, som Brännland Iscider är det blixtsnabba svaret Riedel cognac. Intressant!

âÜÜáDen som vill veta mer om hur glas kontra dryck samspelar eller till och med bli varse om när drycken serveras i ”fel” glas och hur det motverkar smakförnimmelse och stryper upplevelsen kommer kunna lära mer när nämnda tillverkare kommer till Umeå för att hålla provning den 6 maj.

Till vänster bild cognac, ovan bild aquavit.

 

 

Lakrits
Fänkål kan ge smak av lakrits vilket leder till nästa tips för dem som befinner sig i Stockholm under helgen. Lakritsfestivalen 2013 äger rum 20-21 april på Annexet vid Ericsson Globe och här torde alla lakritsälskare hitta sitt lystmäte. Men se upp, man kan faktiskt gå över gränsen till när det i stället för nyttigt och gott blir direkt livsfarligt hög dos lakrits. Överkonsumtion kan leda till allvarligt sjukdomstillstånd.

Vill ni läsa mer om lakrtis och till vilket vin man kan äta lakrits (bara sådär!) finns en trevlig text om vad en av mina kollegor i Sommelierföreningen, Martin Jörgensen hittat på efter många år i restaurangbranschen. Artikeln finns på Vinbanken ”Högtryck i lakritsfabriken med Martin Jörgensen”.

När jag frågar Martin vilken typ av vin han rekommenderar till sötlakrits (saltlakrits och vin är en kombo han avstår ifrån) svarar han,

– Sök ett vin med sötma som balanserar lakritsens sötma. Jag tycker att fatlagrade nya världen viner passar bra men även amarone går bra.

 

Fredagsvin på förslag
Fatlagrade nya världen vin:
Röda viner från Stellenzicht Golden Triangle Pinotage alternativt Shiraz eller söta, starka Allesverloren Fine Old Vintage 12109 för 139 kr.

Amarone:
Gärna Tommasi eller Masi som finns på alla Systembolag. En budgetvariant, inte amarone men med smakliga beröringspunkter är:Tommasi Graticcio Appassimento Parziale (5354) för 89 kr.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *