Sju-kt bra vita sommarviner

Sommarvin passar att dricka utomhus och till mat som hör årstiden till. Vinerna är till sin stil friska, oavsett om färgen är röd eller vit. För de vita vinerna är fokus koncentrerad till fräschör och att kyla middagsrycken är ett måste snarare än en vänlig rekommendation.

Men iskalla drycker smakar också mindre varför lagom är bäst. Att tänka på om vinet upplevs som på tok för kallt är att det är enklare och snabbare att höja graderna än tvärtom.

Sju bra sommarviner 2013
Leth Grüner Veltliner 2012 (4200), Österrike, 79 kr
Ingen sommar utan en grüner! Smak av frisk citrus, päron, melon och kryddor är en topp-mix som passar utmärkt som mingel eller fördrinksvin men även till kassler med sommar-potatissallad.

Bolgarello Bianco Vermentino 2012 (2340), Italien, 75 kr
Trevlig, gulfruktig smak med en liten mandelton och skön örtighet. Vermentinodruvan har sitt högsäte på norra Sardinien och klassas när som bäst med ursprung, di Gallura. Toppenbra till kalla sommarkökets sallader eller grönsaker och till skaldjur. Frisk och smakrik.

Satellite Sauvignon Blanc 2012 (6200), Nya Zeeland, 84 kr
Frisk, smak av nässlor, krusbär och kiwifrukt. Okomplicerad och frisk-frisk passar mingel, till chips och dipp! Nu är vin- extremistens kontring att denna tappning av sauvignon blanc möjligen inte är av typiskt snitt. Håller med men vinet passar utmärkt bra en varm dag och enklare tillfällen.

Fulget Albariño 2011 (2680), Spanien, 98 kr
Den gröna druvan som alla talar om för tillfället är albariño. Läcker, elegant, fin och ändå smakrik med drag av melon och kanske aprikos utan att tappa tydlighet av frisk, citrusstram stund. Urläcker i kombination med skaldjur, sprinkla med citrus och njut.

Château Mont-Redon Côtes du Rhône Réserve Blanc 2012 (2813), Frankrike, 105 kr
Smak av gråpäron, honungsmelon, citrus och örter med en förnimmelse av rund fetma gör vinet strålande bra som middagspartner. Till ljust kött, till svamp, lagade fiskrätter med aioli eller annan majo. Lyxig.

Château Bichon Cassignols 2011 (4124), Frankrike, 119 kr
Trevlig smak av gula äpplen, av päron och aprikos, fat, mandel och örter. Ett av många bra nyhetsviner den 1 juni. Vit bordeaux är spännande, servera till en musselsoppa naturell eller med grädde?

Som avslutning, en söt:
Nederburg Noble Late Harvest 2011 (2741), Sydafrika, 79 kr för 375 ml.
Liten, gyllengul och söt av exotisk frukt. Passar sommarens bär och fruktdesserter när helhet är söt och gärna i form av tårtbit på mandelbotten. Toppa med lättvispad grädde!

Letar ni efter dyra, vitvinstips eller bara fler val – välkommen till Vinbanken.se!

Skön helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *