Vad är Lambrusco?

Lambrusco är ett italienskt vinnamn och namn på druvan. Det finns fem olika DOC, kvalitetsklassificeringar för Lambrusco som ringar in dem alla i ett snävare ursprungsområde i de vidsträckta distrikten Emilia Romagna men också i Lombardiet.

På 1970-talet gjorde Lambrusco knock-out-karriär i USA och den stora efterfrågan som höll i sig till långt in på 80-talet innebar såklart stordrift och i vissa fall överproduktion. Ryktet om vinerna dalade och de beskrevs under tid som ”ofina” oftast röda, spritsiga eller pärlande och mycket söta utan någon balans, smak eller andra kvaliteter att tala om.

Under åren har många varianter av lambrusco nått marknaden, i USA men också i Sverige. Vit eller rosa lambrusco, med extra låg alkoholhalt eller riktigt stark har satt allas vår sinnebild av ”äkta” lambrusco ur spel.

Vad är egentligen lambrusco är en högst relevant fråga och kanske måste vi lära om och nytt nu när skarpare val kommer på marknaden. En lambrusco är lite pärlande eller spritsig, den är mörk blåviolett i färgen och den smakar lite sött som av söta körsbär. Som i alla bra viner finns dock balans av syra, så även i båda exemplen nedan.

Den naturliga alkoholnivån brukar landa på runt 9 volymprocent och producenter som håller kvalitetsambitionen högt jäser vinet en andra gång på flaska. Tankjäsning är en för vissa nödvändig metod men innebär också direkt stordriftsteknik som knappast höjer kvaliteten på vinerna.

För två år sedan var jag på vinmässan Vinitaly och blev där presenterad flera lambruscos. Riktigt trevliga också. Vi provade även vinerna till lite fetare charkuterier och den matchningen stämde fantastiskt bra.

Därför gläds jag över att bolaget lanserar två lambruscos i juni vilka båda är riktigt trevliga. Om än att de är udda viner är en lambrusco, serverad på sommaren mer rätt än fel. Den dyrare av de två är med ursprung di Sorbara och mycket riktigt den som är lite syrligare i sin smak (även om en känslig person kan tycka att smaken ändå är söt).

Lambrusco del Fondatore 2011 (90420), 115 kr
Lambrusco. Vecchia Modena Nero 2012 (2216), 65 kr

Det finns flera lambruscos i beställningssortimentet. De har jag inte provat varför de inte är heller är omnämnda här.

Trevlig helg och för fler vintips eller varför inte mat och vininspiration, gör ett besök på Vinbanken!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *