Är fisken blå och om vinernas skattkammare Vinbankvalvet

Till helgen lagar jag en fiskrätt ur nya kokboken Blå fisk – hållbara recept för dig som älskar hav. Valet faller på en firre ur frysdisken, hoki, och som i receptet ”hoki-puck med ansjovis, äpple och Svecia i bröd” är en perfekt rätt att grabba i handen för alla som är i flytt-tagen precis som undertecknad. Tänk er en uppgraderad fiskburgare med extra allt!

Bakom boken står en internationell ideell organisation med namn MSC, Marine Stewardship Council, som arbetar för att motverka problem med överfiske. MSC driver det enda certifieringssystemet och miljömärkningsprogrammet för vildfångad fisk och skaldjur.

Gillar MSC skarpt och har sedan jag uppmärksammats på densamma valt att fråga efter och välja fisk och skaldjur med denna märkning. Glädjande nog har det visat sig vara mycket lätt att hitta varor i butiken med märkningen såväl att i de fall jag behövt rådfråga butiken har angelägna samtal uppstått.

Goda viner till helgen
Vitt: Blason de Bourgogne Mâcon-Villages Chardonnay 2012 (2295), Frankrike, 81 kr
Favvo för tillfället. Trevlig, ren och frisk smak med rondör, god spänst, gul fruktsmak, äpplen och päron och ett uns smörig rondör som gör att du lika gärna kan servera vinet till lagad fiskrätt som till kallskurna charkuterier som till kyckling och fläskrätt.

Rött:Torres Gran Sangre de Toro Reserva 2009 (2686), Spanien, 86 kr
Mustig och kryddig med skön fatsmak av vanilj, mörk frukt, plommon, med inslag av kakao och kryddor som mynta. Vintercharmör!

Beställningsvin – goda val till nästa helg
Vitt: Steinberger Riesling QbA Trocken (79910), Tyskland, 131 kr
Torrt, medelfylligt friskt äppel och citrusfruktigt vin med elegant smak, tydlig mineralkaratär och lång koncentrerad smak. Fynd!

Rött: Gran Lurton Cabernet Sauvignon 2009 (72311), Argentina, 139 kr
Medel/fyllig. Röd mörk, generös och kärnig frukt, smak av viol, mogna vinbär, kryddor och fat. Smaken fyller ut sin kostym så att säga och tanninerna är – smidiga! Kalasbra att dricka nu till kötträtt eller lägg undan några år för en mer utvecklad, mogen smak.

 

Premiär för Vinbankvalvet

Om jag inte skrivit på Folkvinsbloggen under januari är det inte detsamma som att jag legat på sofflocket. Vi har filat på hemsidan, skruvat och vridit på hur och vad vi gör och vad vi vill visa och berätta mer om för våra läsare.

Vinbankvalvet är en undersida till Vinbanken. Här kan vinintresserade få tips till några av vinvärldens sällsynta, exklusiva rariteter eller vin som av någon anledning säljs ut till bättre pris på Systembolaget.

Systembolagets gigantiska sortiment ökar stadigt, varje dag tillkommer nya viner. Det är inte lätt att hålla koll på utbudet och hitta fram till guldkornen. Vinbankvalvet visar om inte alla, så i alla fall några av vinerna med extra allt. Och vi har bara börjat, fler viner kommer in…

Välkommen att besöka Vinbankvalvet.

Trevlig helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *