Vita, feta och smöriga – Fredagsvin

Äntligen fredag och snart är det påsk. Denna vecka är det dags för vintips som passar under rubriken ”vita, feta och smöriga”. Smakstilen gör sig bra till många rätter, både till fisk eller kött och tillagningen kan göras i ugn eller genom stekning med smör, som gratinerad, panerad eller grillad. En mustig gryta, för dem som är vegetarianer, med grön- och rotsaker gör sig också bra till vinstilen.

Tillbehör eller kryddor, för att nämna ett fåtal, är curry, rotsaker, saffran, nötter, smör, vitlök, svamp och glöm inte bort ost. Som bäst smakar lagrad hårdost och vem är den som tackar nej till en Västerbotten? Sparris med hollandaise eller med olivolja och riven parmesan är andra förslag på goda smak-matcher.

Vita, stilla viner

Casal di Serra Classico Superiore 2012 (12419), Italien, 79 kr
Härligt tillgänglig smak med inslag av tropisk frukt, päron och grape.

Simonsig Chardonnay 2012 (2032), Sydafrika, 89 kr
Tropiskt gulfruktig med fatkaraktär, inslag av örter, smör och citrus.

Penfolds Koonunga Hill Chardonnay 2012 (6463), Australien, 89 kr
I smaken finns fat, inslag av tropisk frukt, brynt smör, nötter och grapefrukt.

Anima Chenin Blanc 2012 (2049), Sydafrika, 149 kr
Smakar fylligt av fat, persika, örter, äpplen, nötter och vanilj!

Jean Biecher Brand Grand Cru Riesling 2012 (2105), Frankrike, 159 kr
Smaken är torr med inslag av persika, gula plommon, bivax och citrus.

 

Mousserande viner

Pongrácz Brut (7628), Sydafrika, 111 kr
Torr och rostad, fruktig av äpplen, inslag av nougat och grapefrukt.

Alta AlellaPrivat Reserva Brut (77823), Cava Spanien, 119 kr
Bröd och nötter, fruktig och med mineralton.

Launois Vintage Blanc de Blancs Brut 2008 (7329), Champagne Frankrike, 299 kr
Nyanserad. Smak av gula äpplen, ljust bröd, nougat, mineral och citrus.

 

Just nu visar Vinbanken en tävling som arrangeras av Wines of Alsace, där vinnaren kan se fram emot en middag för två.

Trevlig helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *