Rosévin dominerar just nu men alternativ finns

För alla rosévinsfantaster vill jag rekommendera ett besök på Vinbanken för tips, inspiration och rekommendationer. Nyligen kom två artiklar upp över vilka Systembolagets bästsäljande roséviner är, just nu.

Till listan lade jag till eget omdöme och betyg. Och man kan lugnt påstå att jag och försäljningsstatistiken inte var överens i speciellt många fall.

Intressant är jämförelsen även om Systembolagets siffror är lite ”missvisande” då de inte bygger på att alla viner har samma förutsättningar.  Menar att vinet finns över hela landet alternativt på samma platser, i samma butiker, på samma hylla, i samma antal och så vidare.

Men allt kretsar inte runt rosé och för alla som vill ha alternativ till roséviner kommer här fyra vinförslag, väl värda att prova.

Två vita sommarviner
Petite Faiblesse Sauvignon Blanc 2013 (5392), Frankrike, 70 kr
Frisk, aromatisk nässelsmak. Servera vin till räkor med citronsmak eller till en pasta med limesås.

Château Bonnet 2013 (4151), Frankrike, 89
Som vinet ovan också av sorten sauvignon blanc. Passar den lättare maten, sallader, skaldjur, som glasvin och fördrink. Till ostbricka gäller getost för bästa kombination.

Två röda sommarvin
Meander Cinsaut Cabernet Sauvignon Ruby Cabernet 2013 (3013), Sydafrika, 59 kr
Mjuk och bärig smak passar perfekt till grillad mat som korv eller fläskkött. Fungerar även till fisk med champinjoner och rökt sidfläsk.

Torres Coronas Tempranillo 2011 (6996), Spanien, 72 kr
Kryddig och mustig, härligt rödvin för liten peng. Till grillen om nötkött eller till kvällens ostbricka.

 

Solig helg!
/Elke

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *