Röda rhôneviner passar grillade lammracks

Det är sommar med grillsäsong och trädgårdsfest om vartannat. Vinet ska vara okomplicerat, drickvänligt och gärna festligt. Fint sommarväder är verkligen de fruktiga rödvinerna och svalt tempererade rosévinernas tid.

Under veckan har Vinbanken publicerat listor över Systembolagets just nu bästsäljande roséviner i flaska som box samt röda viner. Vi har sedan utmanat de faktiska bästsäljarna med egna favoriter. Eller bättre, med några av alla bra, alternativa vinval som finns att göra på bolaget.

Att de är folkkära viner som är bästsäljare är klart men glöm inte att bolaget saluför så många som 17 000 olika produkter vilka är så många att jag bara var tvungen att lista några egna favoriter. I  länkarna nedan finns förutom krassa omdömen även utmanare, vinerna som levererar bättre drickupplevelse, högre kvalité och bättre value for money. Som jag tycker.

Och i listan över rött vin i flaska, visade det sig att många fler kunnat platsa. Här är därför ytterligare några av alla bra röda vinval som finns tillgängliga, med ursprung Rhônedalen specifikt.

Trevliga rödviner att prova till grillat som fläsk, lamm eller smakrika korvar.

Terre de Mistral 2013 (2167), Les Vignerons d’Estezargues, Côte du Rhône Frankrike, 69 kr. Budget

Le Verdier 2011 (2440), Providential Wines & Spirits AB, Côtes-du-Rhône-Villages Cairanne Frankrike, 89 kr. Utvald för oss!

Lirac Les Chenaies 2011 (2214), Ogier, Lirac Frankrike, 99 kr. Utmanare!

Parallèle 45 Côtes du Rhône 2011 (22800), Domaine Jaboulet,
Côte du Rhône Frankrike, 99 kr. Basbra.

Domaine de la Janasse Terre de Bussière 2010 (72982), Domaine de la Janasse, VdP de la Principauté d’Orange Frankrike, 111 kr. Beställningssortimentet. Det ”busiga” alternativet.

Mont-Redon Réserve Rouge 2012 (5461), Château Mont-Redon, Côte du Rhône Frankrike, 125 kr. Toppen även i liten butelj. Klassiker!

Montirius Côtes du Rhône 2012 (70818), Montirius, Côte du Rhône Frankrike, 129 kr. Beställningssortimentet. EKO-vin av fantastisk, strävsam producent.

Crozes-Hermitage Les Launes 2011 (2800), Crozes-Hermitage Frankrike, 139 kr. Finns även i halvflaska.Höga ambitioner.

 

Fler förslag på viner att prova eller kanske, för att omvärdera

Vinfynd – röda viner under respektive över 80 kr
Systembolagets röda bästsäljare – sågas av vinskribenten
Topplista över Systembolagets bästsäljande roséviner i flaska
Topplista över Systembolagets bästsäljande rosévin i box
Njut av det fina vädret, god mat och dryck!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *