Champagneupplevelse i texturen

Mousserande vin kan ha många namn. Beroende på ursprung kan man härleda bubblet till Spanien om det heter Cava eller om etiketten bär information som, ”tillverkad enligt den traditionella metoden”  kan ursprunget vara ett vinland, var som helst i världen.

Den traditionella metoden innebär att den andra jäsningen sker i butelj, jämför till kolsyremetoden och det är självklart att de olika framställningssätten avgör kvaliteten på bubblorna. Mousserande viner med många små, små bubblor rankas som överlägsna, oavsett vilken stilen på vinet är.

Något av det bästa och roligaste jag vet är att känna smaken av en riktigt fin champagne när man håller kvar vinet i munnen bara för att känna hur bubblorna beter sig.

Är smaken gräddig, intensiv och tät eller smakar vinet av syrligt strama och pigga bubblor som får munnen att dregla (ja, man avsöndrar per automatik mer saliv när gommen utsätts för syra)  eller bär bubblorna en djup, nötig, rostad och distingerad smak?

Kolla gärna texturen vid ert nästa champagnetillfälle (eller andra bubbelviner) och jag kan lova att det inte krävs många provningar innan ni tydligt känner skillnad.

Årets billigaste champagne håller stilen och i förhållande till distriktets höga prisläge kan man konstatera att det är ett godkänt, bra köp.

Grande Réserve Brut (7891), Beaumont des Crayères, Champagne Frankrike, 199 kr för 750 ml 
Smak: Torr, medelfyllig smak av mogna äpplen. Lång, ren eftersmak
Omdöme: Bäst i champagnernas budgetklass?
Betyg: 4

Jämför gärna till det mousserande vinet:
Pelorus Blanc de Blancs (7894), Cloudy Bay, Nya Zeeland Nya Zeeland, 149 kr för 750 ml
Betyg: 4

På söndag, den 23 november 2014, publicerar Vinbanken årets Topp 10-lista över de bästa champagnerna, i olika prisklass.

Och idag, fredag kan den som vill ha vintips till helgen konsultera #vinköplistan!

Trevlig helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *