Vitt slottsvin

Förra veckan var tipset ett rött vin från distrikt Bordeaux i Frankrike. Samma distrikt men nu som vitt vin och för att jag vill puffa lite extra på en stil-typ av vin som ärligt, är lite bortglömd.

De vita bordeauxvinerna är, om inte sällsynta, i alla fall inte bland de mest vanliga här i Sverige. Det är synd. Varför, tja – de bidrar med en smak som är svår att hitta annanstans.

Typiskt, i vinspråk – letar man efter typicitet, är de avrundade krusbärsnoterna med balanserad syra och tydligt örtiga drag samt hintar av mineral. Har vinet lagrats på fat, och är balanserat, finns en extra dimension av lätt rostad karaktär. Den smaken är alltså ganska långt från sauvignon blancvin från exempelvis Chile (bara ett exempel av många andra länder) där vin av s b kan beskrivas smaka som ’pigg och fräsch’.

För vita, torra bordeauxviner är den huvudsakliga druvan sauvignon blanc. Ibland kan vinerna ha en liten del sémillon. För de berömda, vita söta vinerna från Sauternes, som också fasas in under Bordeaux, är druvsammansättningen det motsatta. Huvudparten av blenden i Sauternes är sémillon, ibland toppat med en liten dos sauvignon blanc.

Château de Rochemorin Blanc 2011 (4128), André Lurton, Bordeaux, Graves, Pessac-Léognan, 154 kr
Ett klockrent, vitt vin med nyanserad smak av grön frukt,päron, vinbär, krusbär, citrus men också fat. Det sista ger smaken en bredd som lyfter innehållet från ’friskt och torrt’ till dito med nyans.
Veckans snygga vitvin för alla som söker vinstil. Tydligt ursprungstypiskt och härlig i kombination med lyxig fisk som hälleflundra eller varför inte till pilgrimsmusslor-grillade.
Betyg: 4 av 5

Trevlig, solig helg!

Passar inte vintipset ovan: Välkommen att surfa in på Vinbanken!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *