Fredagsvinet är från Grekland

Det har blivit en del provande av grekiska viner under senare tid och det är dags att bekänna, jag är såld! Intressant är vinsmaken, generellt, som är personlig och väldigt mycket – Grekland. Det beror på druvsorter men också på jord, klimat och människorna.

Det finns inslag av örter i vinsmaken och i kombination med en förvånande lätthet (inte i alla viner!) samt en bra syra gör att framförallt de röda vinerna, fungerar mycket bra till mat.

Läs gärna om Vinbankens stora Grekiska vinprovning – en ögonöppnare för oss och jag kommer absolut att intressera mig än mer för de grekiska vinerna.

Ktima Kir-Yianni Yianakhohori Hills 2012 (2850), Kir-Yianni Estate, Naossa Grekland, 109 kr
Druvor: 50% xinomavro, 30% merlot och 20% syrah. Doften är lätt parfymerad, fruktig. Smaken medel/fyllig, nyanaserad och koncentrerad, med röd och blå frukt, tydligt örtig och kärnig. Balanserade tanniner. Lång eftersmak. Spännande vin, passar till smakrik mat som svamprisotto eller viltkött.

Ett sött vin till dessert? Med risk för att ni klassar mig som ’tjatig’ men, det söta vinet Samos Vin Doux 2013 (4633), Grekland, 82 kr är ett säkert, bra budgetval. Serveras till grönmögelostar eller söta desserter som till persikor och aprikoser, till vit chokladmousse och olika bakverk.
Betyg: 3+

Vill ni byta ut den söta grekiska vinet till ett fransk är detta bäst, just nu:

Castelnau de Suduiraut 2010 (3690), Château Suduiraut, Sauternes Frankrike, 159 kr för 375 ml

Druvor: 90% sémillon och 10% sauvignon blanc.
Vinet är sött, medelfylligt. Smakar av nötter, saffran, örter och mineral med en skön portion gul frukt som mogen apelsin, persika och aprikos. Lång balanserad smak med backup av fruktsyra.
Omdöme: Fantastiskt sött vin – ‘måste’ upptäckas!
Passar till: Söta desserter, tarte tatin, pannacotta med exotisk frukt, saffransdessert, till ost och framförallt grönmögelost eller gåslever.
Betyg: 4+

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *