Vin bortom allfartsvägen

Barbaresco. Någon säger aha…de är introduktion eller närmast ”under” Barolo. Må så vara men Barbaresco är också sin egen unika appellation och stil av sköna röda, nebbioloviner.

Nebbiolo är druvan. Distriktet Piemonte och vinlandet Italien. Klimatet påverkas av närheten till Alperna och vinstilen är i regel ”sval”. Druvans bidrag ger karaktärsdrag som strama tanniner med en nästintill blommig aura av, för mig, nyponros.

Rätt häftig kombination kan man tycka och mer sann blir upplevelsen i verkligheten, i smaken. Vinernas tanniner (kärvhet, ger en stram ibland torr förnimmelse) är som sagt oftast brutala, även om de bästa som alltid ska vara uppbackade av frukt. Nebbioloviner av toppkvalitet kan lagras 20, 30 eller längre.

Knaperstekt fläskkött passar utmärkt till röda viner, gärna Barolo

Så hur ska man göra som vinälskare för att pricka in ett bra nebbiolovin, utan att munnen spårar ur av en tanninöverdos?

Några bra tips är att servera mat till vinet, att lufta vinet innan servering och att köpa bra kvalitet. Vad det gäller det senare vill jag rekommendera (i veckan provade):

Prunotto Barbaresco 2013 (22013, 200 kr
Här ett Barbarescovin som är snyggt och ovanligt elegant och med den för ursprunget tydliga typiciteten intakt. Det vill säga, tegelröd utvecklad färg, tydlig parfymerad doft, fyllig smak med kärnig rondör, viss mjukhet, smak av röd frukt, örter, nypon och fat. Fin eftersmak. Servera vinet till alla goda vinterrätter som charkbricka, risotto med svamp, pasta olika smaker eller fläskstek.

Fler eller helt enkelt ett annat tips, välkomna att besöka Vinbanken. Här kan ni hitta andra förslag och tips på nebbiolovin, ex som instegsbarolon (menar prismässig gynnsamt förslag för att lära känna region och stil av vin).
Barolo Villaforte 2012 (76420), 170 kr

En annan populär artikel som just nu är i ropet ärFörfalskade viner omsätter miljarder, intressant läsning om vinskeenden i internationella sammanhang och kanske snart (dessvärre) på svenska marknaden

Trevlig helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *