Soliga fredagsviner

Ett bra fredagsvin är lättbegripligt i min värld. Det ska inte tolkas som att alla andra, som exempelvis lördagsviner, är komplicerade.

Sätt hellre in vinbeskrivningen med tillägget av veckodag i ett större sammanhang. Som att vinförslagen till fredagsmys är vinerna som är spontant goda. Och att de inte nödvändigtvis måste serveras tillsammans med mat. Det ska vara enkelt att fixa mat och dryck en fredagkväll och det utan att tumma på kvalitet. Samtidigt ska vinet smaka bra.

Ett lördagsvin är å andra sidan för alla som vill matcha dryck mer precist med maten, med gästerna och tillfället. De är vinerna som ger oss lite mer svängrum, för nördfokus och tid för samtal och eftertanke.

Sommaren är kanske inte bästa årstiden för ”lördagsvin”. Vi äter middagar utomhus (o-bra miljö för fina viner som får konkurrens av naturens dofter), det kan vara svårt att temperera vinet rätt och maten vi äter är vanligtvis mycket lättare. Kanske serveras middagen även kall.

I en nyligen publicerad rapport menar forskaren att höga ljud och stökiga miljöer påverkar människors smaklökar negativt. Intressant att tänka på när man är på restaurang.

5 röda fredagsviner

1. Cacadu Ridge Bin 14, 2017 (2010). EKO.
Australien, 79 kr
Druvor: Cabernet sauvignon, shiraz
Alkohol: 14%
Socker: 5 g/l
Medelfylligt, fruktigt vin som smakar av mogna vinbär och plommon med inslag av sötlakrits. Trevlig eftersmak. Fungerar utmärkt till pajer, hårdost eller grillade fläskrätter med grönsaksspett!
Betyg: 4

2. Cycliste Côtes du Rhône Villages 2017 (76065)
Côtes du Rhône Frankrike, 89 kr
Druvor: Syrah.
Smaken är fyllig, fruktig av plommon med inslag av mörka bär, örter med inslag av rostade fat. Strukturerad av mediumstrama tanniner och härlig ursprungstypicitet som är kryddor, lagerblad och mörka bär. Skönt drickgod.
På Vinbanken har vi kombinerat vinet till: kalvfärsjärpar med svampravioli, mumsig lasagne eller vegetariska måltiden, fetaostfyllda broccolibiffar.
Betyg: 4

3. Abbotts & Delaunay Carignan Vieilles Vignes 2017 (2257)
Frankrike, 89 kr
Druvor: Carignan
Alkoholhalt: 13%
Sockerhalt: 4 g/l
Fylligt, tydligt strävt och uttalat frukt-syrlig smak. Stilen är ungdomlig, spänstig av plommon, björnbär och tydligt kryddig med inslag av fat och vanilj.
Betyg: 4

4. Frei Joao Vinho Tinto 2015 (2401)
Portugal, 109 kr
Druvor: 30% baga, 25% touriga nacional, 25% tinta roriz, 10% syrah, 10% merlot
Alkoholhalt: 13%
Sockerhalt: <3g/l.
Fyllig smak av mörk, mogen frukt som moreller med inslag av örtkryddor, viol och solmogna björnbär, fat plus tobak. Fruktiga tanniner.
Passar till: Gärna till lamm, servera förslagsvis (som på Vinbanken) lammstek provencale
Betyg: 4

5. Masi Campofiorin 2015 (5123), 129 kr
Venetien Italien.
Druvor: 70% corvina, 25% rondinella, 5% molinara.
Alkoholhalt: 13%
Sockerhalt: <3 g/l
Fyllig, mörkfruktig smak av körsbär, blåbär, choklad, fat och vanilj. Tydligt kryddig. Bra längd.
Härligt, bättre vardagsvin med elegant snits.
Betyg: 4+

För fler vintips, förslag och recensioner – välkomna att surfa in på Vinbanken.

Trevlig helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *