Fest med bubblande viner

CHAMPAGNE. Alla viner som bubblar är inte champagne. Urvalet bubblande viner hittar man från charmigt söta proseccoviner till cava eller crémant. Men också i ursprungsländer som Sydafrika, Australien, Nya Zeeland eller Italien (Franciacorta).

Det finns mousserande viner för alla tillfällen, smaker och plånböcker. Och att distrikt Champagne möter allt större konkurrens från ”utmanare” står klart. En tillverkare som imponerat stort på mig under året är Louis Bouillot vilka gör mousserande vin, s k crémant i Bourgogne.

Crémant är namnet på det mousserande vinet som tillverkas på liknande sätt som champagne, det vill säga med den andra jäsningen i flaska. Många franska vindistrikt gör crémant. Som Crémant de Bourgogne, Crémant d’ Alsace eller Crémant de Loire.

Fina, bubblande tips från Louis Bouillot årets sista dag är:
Crémant de Bourgogne Millésimé Brut 2014 (77973), 229 kr

I BS, beställningssortimentet, hittar ni:
Crémant de Bourgogne Vin Biologique Brut (77702), 149 kr. EKO-certififerat mousserande. Den är såklart inte möjlig att få hem till ikväll men rekommanderas framvöer. Precis som det mousserande vinet från Sydafrika och tillverkaren Org de Rac, också ekocertifierade, Org de Rac La Verne Blanc de Blanc Méthode Cap Classique 2016 (77441), 159 kr EKO.

Länk till fler listor:
Bästa champagnen idag 2019 för att skåla in 2020
Champagne under 300 kr
Champagne mellan 300-400 kr
Champagne över 400 kr

Trevlig festkväll och fin skjuts in i 2020!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *