Vinnyheter 1 december och om rieslingvinerna från Mosel

I morgon, 1 december lanserar Systembolaget ett antal dryckesnyheter som ska finnas tillgängliga länge. Det är ingen idé att stressa iväg till butik således, vilket är skönt på sitt sätt.

Vinbanken har börjat med att recensera de nya röda vinerna 1 december.  Rapport om de nya vita vinerna kommer upp på hemsidan i morgon, tisdag 1/12.

Vinälskare behöver inte heller stressa när de beställer vin från BS, beställningssortimentet. Enda orosmomentet torde vara att det finns mycket att välja bland, att man får beslutsångest eller är rädd att ’missa de bästa’. Men lugn, vi har nu kollat ett distrikt, Mosel, så bra handfasta råd och tips är inte långt borta.

Vill därför flagga för den lilla miniserie i tre avsnitt Vinbanken gör om vinerna från Mosel. Först ut är en provning av de ’nästan torra vita Moselvinerna’. Kommande avsnitt ,två och tre lyfter de helt torra, samt de mer söta Moselvinerna. Kan avslöja att de flesta, möjligen förutom de helt knastertorra, fungerar utmärkt till julens varierande maträtter.

För, tala om att det finns fantastiska Mosleviner! På Systembolaget inte minst och framförallt i BS, det vill säga beställningssortimentet. Det enda man ska tänka på när man handlar vin från beställningen är den extra leveranstiden, om cirka en vecka, som man bör ha i åtanke.

Har är två andra bubblande vintips från BS

Ett något enklare, bra bubbel

1. Pierre Olivier Blanc de Blancs Prestige Brut (77141), Frankrike, 96 kr

Torr, medelfyllig, lätt krämig smak av gul frukt med exotiska inslag, persika och mogna päron, en touch av nougat och lätt brödighet. Trevlig.
Passar till: Mingel med vänner, till chips och nötter eller på tu man hand. Gott, enkelt recept räkröra, på rostat bröd eller till en fiskrätt.
Betyg: 3

Som ett lyxigare val, välj champagne

2. Laurent-Perrier Millésimé Brut 2008 (75308), 599 kr

Druvor: 50% pinot noir, 50% chardonnay
Torr, medel/fyllig. Frisk med mogen smak av citrus, en nypa lime, inslag av mogan röda äpplen, syrliga persikor, med drag av bröd och nötter samt en klingande mineralton. Lång, krämig eftersmak.
Passar till: Festligare tillfällen. Fina skålen, färska räkor (inte rökta), till hummer, vit fisk som kolja med örtig skysås och kokt potatis.
Betyg: 4

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *