Vin till julmat

Absolut finns vin som passar julmatens salta och söta smaker men det är inte lätt att välja rätt. Med tipsen som följer hittar ni enkelt ’bästa’ julvinet.

Hur ska man då tänka, vad är viktigast? Undvika kärva viner med markerade tanniner samt vita viner med hög syra.

Kärva viner med tanniner
Kolla graden av kärvhet på vinerna i Systembolagets sortiment (framförallt röda) på ’klockan’. Helst ska tårtbitarna inte visa över hälften, optimalt lite mindre.

Vita viner är sällan lika uttalat kärva som de röda, generellt, men om vinet är fatlagrat kommer en del stramhet, från ekfaten och upplevelsen kan påminna om det man känner i röda viner. Undvik även dessa, dvs vita viner med markerad fatkaraktär.

Fruktsyra
Visst ett syrligt, mycket friskt vin passar självklart alldeles utmärkt till det moderna julbordet med skaldjur. Kanske även till en juligare ceviche men det är ändå inte vad de felsta av oss lagar – spara de friska, uttalat syrliga vinerna till andra tillfällen (hur hög syran är ser man också i klockdiagrammet).

Välj helst
Vita och röda viner med en lätt sötma. vinet behöver inte vara ’sött’ utan själva smakupplevelsen i sig, bärsöt, mogen frukt och så vidare räcker fint. Ett ord som aromatiskt eller lätt blommig kan vara vägledande bland de vita vinerna. Bland de röda kan man leta efter ord som bärig, sval, kryddig och örtig.

Vinförslag
Vitt:
Turckheim Pinot Gris Reserve 2019 (2119), 99 kr
Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve 2019 (5244), 109 kr
Côtes du Rhône Blanc 2018 (71947), 119 kr

Rött:
Bocanegra Monastrell 2019 (2798). EKO, 85 kr
Saint Clair Origin Pinot Noir 2019 (16015), 109 kr
BROCCA 2016 (78282), 129 kr

Nya topplistor bland boxvinerna, vilka är bäst just nu
Vita boxar
Röda boxar
Trevlig 4e Advent!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *