Isvin och rött vin till fondue

Det är vinets dag den 22 januari och det firas i de vintillverkarnde länderna, på norra halvklotet, som start på det nya vinåret. St.Vincent är vinböndernas skyddshelgon medan vi i Skandinavien kanske mer tänker på vilket vin vi ska köpa …

Oavsett anledning till varför vi firar St.Vincent kan många av Europas vinodlare och tillverkare behöva stöd från konsumnenterna nu. Hela restaurangföräljningsarenan är borta, höga tullar till USA och allmänt en svår situation gör att många mindre producenter har det svårt.

Ett tips bland de lite bortglömda är röda provencevinet,
Château Vignelaure 2012 (2065), 259 kr.
Den stadiga smaken är fyllig av mörk frukt, plommon och körsbär, med inslag av röda bär, viol, läder, fikon, örter och krydor. Lägg till en touch av mynta. Fin längd, och den ansenliga åldern till trot, är vinet ändå knutet och ungt.
Tips: dekantera till karaff, eller häll över i kärl och sedan tillbaka i flaskan.
Betyg: 4

Servera till fondue med pommes och några goda såser, majjo med vitlök bland annat.

Tidig skörd av isvin i Tyskland
Redan den 30 november började vinodlare i de tyskal regionerna Nahe, Rheinhessen, Pfalz, Franken och Rheingau att skörda frusna druvor till isvin. Årgången är således 2020. Ett rekordtidigt datum vilket har förvånat många.

Isvin dricks andaktsfullt med fördel ’solo’, det vill säga som ett meditationsvin, utan snacks eller sötsaker.

Ett av de sällsynta, ytterst delikata (alkoholen är bara 6%) isvinerna är:
Rothenberg Riesling Eiswein Weingüter Wegeler, 2018 (95065), 649 kr för 375 ml.
Ett vin som är som en fest och en ynnest att få njuta av, för alla!

På Vinbanken hittar du mer vin-inspiration, som en ny lista över röda lagringsviner -upp till 250 kr, topp 10 listor som ’vin till fisksoppa’, eller de snabba förslagen i vinköplistan, fredagsvin under 100 kr och lördagsvin 100-200 kr.

Trevlig helg i snö-yran!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *